Zlato – Kreće li novi uzlazni trend?

U pozadini brojnih iznenađenja i šokova koji su se desili zadnjih mjeseci na financijskim tržištima, pomalo zaboravljeno ostalo je zlato. Nakon snažnog pada koji je uslijedio od listopada 2012. i trajao sve do lipnja 2013. Imamo kraća razdoblja uzlaznih i silaznih kretanja pokretana vrućim temama iz svijeta. Krajem prošle i početkom ove godine zlato kreće u ponovni rast pogonjeno nejasnim signalima na tržištu nafte, ponovnim izbijanjem sukoba u Ukrajini, iznenadnim odlukama Švicarske centralne banke i prošlotjednim kretanjem eura. Stvara li se novi uzlazni trend kao posljedica nesigurnosti na tržištu ostaje nam tek vidjeti, no prilika za ulazak u poziciju zasigurno će biti.

Jedna takva prilika upravo se pojavljuje na dnevnom grafikonu. Formiranje obrnutog head and shoulders uzorka, te probijanje trend linije mogu nam biti dobar signal da se nazire mogući uzlazni trend. Kao dodatna potvrda tu nam je i presijecanje cijene i 200-SMA odozdola prema gore. Pogledamo li vrijednosti prema kojima će se cijena najvjerojatnije kretati ostaje nam tek da pričekamo pravi trenutak za ulazak u poziciju, s obzirom da nam R/R omjer može biti nešto povoljniji.

Kao potvrda za kupnju svakako bi nam trebalo biti vraćanje cijene do SMA-200, što bi odgovaralo korekciji  od 38.2%. U tom bi nam slučaju R/R omjer bio znatno povoljniji, te bismo trebali ciljati na TP razine od 1300, koja predstavlja prvi značajniji otpor, te razini od 1345 koja je idući značajniji otpor, naravno ukoliko razina od 1300 bude probijena. Kao osiguranje našeg računa trebali bismo koristiti SL na razini od 1230, nešto niže od razine necklinea head and shoulders uzorka, koja ukoliko bude probijena može označavati da zapravo do novoga uzlaznog trenda neće doći. Ukoliko se cijena ne odbije od SMA-200 razine vjerojatno će ciljati do iduće razine potpore koja se nalazi na 1238, te bi nam ta razina predstavljala izvrsnu priliku za ulazak u poziciju.

Takav scenarij formirao bi veoma zanimljiv uzorak, još jedan, veći head and shoulders. Dakle, trenutni uzorak head and shoulders nalazio bi se unutar većeg uzorka i time bismo dobili još jednu potvrdu o preokretu trenda. Naravno i u tom scenariju treba imati u vidu SL koji bi se nalazio na istoj razini.

 

Za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu, Filip Špiranec

Izjava o ograničenju odgovornosti: Ova Ograda od odgovornosti je integralni dio teksta a pročitati je možete OVDJE.

 

Likes(6)Dislikes(0)