U očekivanju odluke ECB-a

U idućih nekoliko dana financijska tržišta će biti jako volatilna zbog povijesne odluke ECB-a o programu otkupa državnih obveznica čemu se oštro protivi Njemačka, dok druge (slabije) članice s nestrpljenjem očekuju jeftin novac i dodatnu likvidnost u sustavu kako bi potaknule posrnula gospodarstva.

Prema mjesečnom kretanju  EUR/USD na  grafikonu_1 vidimo padajuću trend liniju (vrhovi su sve niži a uz niža dna imamo potvrdu padajućeg trenda), te pošto je testirana nekoliko puta, možemo je smatrati i reprezentativnom otpornom linijom. Posebno snažan pad bilježi se u posljednjih nekoliko mjeseci u očekivanju viših kamatnih stopa u SAD-u i potencijalnog QE-a (otkup državnih obveznica najvećih članica EU) od ECB-a. S fundamentalne strane pad eura je posljedica oporavljenog i jakog američkog gospodarstva i jako slabog gospodarskog stanja u eurozoni.

Grafikon_1: Mjesečno kretanje EUR/USD

Koristeći standardne postavke indikatora na tjednom grafikonu, vidimo da se Stochastic Oscillator nalazi u oversold području, %D je presjekao %K što signalizira promjenu u smjeru kretanja. Pošto je jak padajući trend možemo očekivati da će indikator ostati u oversold području još neko vrijeme, te bi priliku za kupnju trebalo pričekati do rasta iznad 20 s mogućim rastom cijena u dužem roku do 1.3680 (otporna linija). Kupovati samo u slučaju da ECB odgodi ili odustane od QE-a. U slučaju scenarija u kojem će QE krenuti u četvrtak 22. siječnja, onda nas samo zanimaju prodajne pozicije i to na povratima cijene što će nam omogućiti bolji RRR (odnos profita i gubitka) omjer.

Grafikon_2: Tjedno kretanje EUR/USD

Na pad cijene nam ukazuje  i indikator Bollinger Bands. Nakon prvog probijanja cijena se nastavila kretati u tom smjeru. Također, Alligator već duže vrijeme ne spava i kreće se silazno što nam signalizira daljnji pad  u idućem tjednu. Možemo očekivati pad cijene do 1.1449 te je u svakom slučaju nužno osigurati račun s oko 40-50 pipsova. Ne bi nas trebao iznenaditi ni pad ispod 1.10 ako ECB krene s QE programom. U svakom slučaju, pred nama je nekoliko zanimljivih dana i jedino je sigurno da neće nedostajati volatilnosti na tržištu.

Za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu, Katarina Franičević

Izjava o ograničenju odgovornosti: Ova Ograda od odgovornosti je integralni dio teksta a pročitati je možete OVDJE.

Likes(9)Dislikes(0)