Tehnička analiza: Zlato (XAU/USD) – od straha od sloma do oporavka

Nesigurnost globalnog gospodarstva i prevelik strah su ga dignuli u (ne)zaslužene visine dok ga oporavak najvećih svjetskih ekonomija vraća u realnost. Riječ je o zlatu.

Sama uporaba odnosno trgovina zlatom započela je u antičko doba prije 2500 godina, te ga tako pretvorila u najstariji oblik novca, prepoznatljiv sve do danas. Njegova održivost kroz  brojne ratove, prirodne katastrofe, uspone i padove velikih imperija uzdignula je zlato na tron sigurnog utočišta imovine. 

Zlato se do 2005. godine kretalo u stabilnim okvirima između 300 i 500$/uncu, no njegova cijena je eskalirala u razdoblju velike financijske krize 2008. godine, te ostvarila povijesne vrhove više od 1,900$/uncu krajem 2011. godine. 

 

U zadnjih godinu i pol dana zlato se stabiliziralo na točki od 1,200$/uncu, gdje se cijena čak tri puta odbijala od potporne razine. Međutim, potpori je došao kraj naročito zbog nižih inflacijskih očekivanja, posljedica ekonomske slabosti u Europi i Aziji, te relativne ekonomske snage SAD-a ali najvećim dijelom oporavkom svjetskog gospodarstva i nestankom straha od ekonomskog kraha. Takva situacija je ohrabrila ulagače, pa su dio svojih sredstava prenijeli u relativno siguran američki dolar, što je posljedično smanjilo dolarske cijene sirovina, među kojima je i zlato.

 

Kao što prikazuje graf, otvara se dodatni prostor, koji omogućava daljnji pad cijene zlata. U primjeru da tečaj testira otpor 1,160/1,180$, te se od njega odbije, situacija je zanimljiva za prodaju. Cilj tečaja je u okolici razine 1,100$/1,072$ (snažna potporna razina iz 2009. godine). Psihološki otpor se nalazi se na granici od 1,000$, a dugoročni cilj predstavlja pad tečaja pod 900$.

Očekivana cijena zlata na kraju 2014. velikih svjetskih banaka (trenutno 1170 USD po unci):

Goldman Sachs: 1050 USD po unci
Bank of America Merrill Lynch: 1150 USD po unci
Deutsche Bank: 1141 USD po unci
Societe Generale: 1050 USD po unci

Za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu, Igor Filipović

Izjava o ograničenju odgovornosti: Ova Ograda od odgovornosti je integralni dio teksta a pročitati je možete OVDJE.

Likes(6)Dislikes(0)