Tehnička analiza dionice International Business Machines Corporation [NYSE:IBM]

Korporacija International Business Machines sa trenutnom tržišnom kapitalizacijom od 158.34 milijardi USD, svjetski je lider u informatičkoj industriji. Svoje proizvode u IT tehnologiji, te i usluge vezane za njih, prodaje diljem svijeta. Korporacija svoje usluge dijeli na tri segmenta. Prvi segment su sami proizvodi koje čine: Cloud, Cognitive, Data&Analytics, Internet of Things, IT Infrastructure, Mobile i Security. Drugi segment pod nazivom Enterprise and business solutions razvija softvere za upravljanjem pojedinih dijelova kompanija, od područja industrije i inženjerstva, pa sve do financijskog menadžmenta. Treći segment po nazivom Services pokriva sve usluge vezane za cijeli prvi segment. Proizvodi i usluge korporacije IBM pokrivaju skoro svaku industriju, od automobilske industrije, bankarstva, obrazovanja, kemijske industrije, zdravstva pa sve do telekomunikacija i transporta. Korporacija je osnovana 1910. godine pod nazivom Computing-Tabulating-Recording Co, sa sjedištem u Armonk-u, New York. Naziv u International Business Corporation promjenila 1924. godine. 

Trenutna cijena dionice International Business Machines Corporation [NYSE:IBM] iznosi 166.52 USD, uz tržišnu kapitalizaciju od 158.34 milijardi USD. Cijena se tijekom godine dana kretala u rasponu od 116.90 – 166.72 USD. Dionica je uvrštena u indekse: DJIA i S&P 500.

Dugoročni trend je horizontalni sa rasponom cijene od 133.67 USD 22. siječnja 2016. do 166.52 USD 9. prosinca 2016. Srednjoročni i kratkoročni trendovi su rastući. Indikator RSI (14) koji signalizira prekupljenost/preprodanost dionice nalazi se u neutralnom području sa vrijednošću od 69.05 te se kreće prema području prekupljenosti. Glavni pomični prosjeci (PP) imaju sljedeće vrijednosti u odnosu na cijenu: SMA20: +3.14%, SMA50: +6.59%, SMA200: +10.12%.

Prinos od početka godine (YTD) je pozitivan i iznosi +21.00%. Ako promatramo posljednji mjesec cijena je narasla za +3.26%, dok je za 6 mjeseci rast iznosio +9.29%, a na godišnjoj razini prinos je pozitivan i iznosi +23.74%. Pogledajmo što kaže grafikon.

Grafikon 1 – Dnevni grafikon 1Y – [NYSE:IBM]

Izvor: OptimTrader trgovačka platforma

Izvor: OptimTrader trgovačka platforma

Obrazac: Od dna iz veljače ove godine formiran je rastući trokut, cijena se kreće iznad potporne rastuće linije trokuta i ispod otporne horizontalne linije trokuta, sa višim vrhovima i višim dnima, posebno izraženim u zadnjih mjesec dana. Cijena dionice nalazi se iznad svih značajnih pomičnih prosjeka (PP), te je brži PP od 20 dnevnih perioda iznad sporijeg PP od 50 dnevnih perioda, što daje potporu rastućem trendu.  

Mogući ulazak u poziciju: Idealan ulazak u poziciju bio bi donjoj liniji rastućeg trokuta u kombinaciji sa PP od 50 dnevnih perioda, sa minimalnim rizikom ispod te razine.

Mogući izlazak iz pozicije: U slučaju da se nastavi rast cijene i cijena probije rastući trokut prvi cjenovni cilj mogao bi biti otpor R1, a drugi cjenovni cilj mogao bi biti otpor R2 čime bi se popunio cjenovni gap iz 7 mjeseca 2015. godine.

Money Management: RRR1 1:5, RRR2 1:9

Za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu, Aleksandra Knežević

Analiza je informativnog i edukativnog karaktera, te se ne smije shvatiti kao preporuka za kupnju/prodaju dionica. Čitanjem analize prihvaćate Ogradu od odgovornosti.

Likes(3)Dislikes(0)