Kvartalni pregled FX tržišta

Jedna od trenutno najvažnijih tema na FX tržištu je monetarna politika Federalnih rezervi (Američka centralna banka), te utjecaj iste na dinamiku promjene referentne kamatne stope. Prije 10-tak dana FED je donio odluku o dizanju referentne kamatne stope za 0,25 %, pa je tako kamata sa dosadašnje razine od 0,75 % podignuta na 1,00 %. Koliko se čini, ciklus niskih kamatnih stopa je završio, te je vidljiva promjena trenda. Pogledajmo kakav je utjecaj imao rast kamatne stopa na valutno tržište, te kakva je tehnička perspektiva najvažnijih valutnih parova vezanih uz američki dolar – EUR/USD, USD/CHF i USD/RUB?

Grafikon 1 – referentna kamatna stopa Federalnih rezervi

Izvor: www.tradingeconomics.com

Grafikon br. 2 – USD indeks (daily)

Izvor: MetaStock

Nakon objave informacije o promjeni visine referentne kamatne stope, tržište je počelo pritiskati sve valutne parove vezane uz američki dolar, pa je tako Indeks u kratkom vremenu oslabio sa vrijednosti na 101,50 do razine 100,00. Cjenovnim odbijanjem od razine 102,20, moguće je stvaranje obrasca „Head and shoulders”, koji bi nam sugerirao srednjeročni pritisak na američki dolar, odnosno nastavak slabljena Indeksa prema vrijednosti 97,50 (potpora 1), a zatim i prema razini na 95,00 (potpora 2). Ovaj scenarij možemo očekivati, ukoliko dođe do snažnog proboja razine 99,20, koja predstavlja neckline spomenutog cjenovnog obrasca. Promatrajući duži vremenski horizont, navedene potpore, ipak predstavljaju potencijalno dobre razine za kupovinu Američkog dolara.

Grafikon br. 3 – EUR/USD (daily)

Izvor: MetaStock

Uslijed nastavka pritiska medvjeda na američku valutu, valutni par EUR/USD tijekom je jučerašnjeg dana postavio novu najvišu ovogodišnju vrijednost na 1,0904. Baza najjednostavnijeg cjenovnog obrasca AB=CD nalazi se u točki A na vrijednosti 1,0339. Vrh impulsnog vala AB nalazi se u točki B na vrijednosti 1,0830, koja trenutno predstavlja jaku potporu bikovima. Ukoliko se cijena zatvaranja na dnevnoj razni uspije zadržati iznad razine 1,0830, srednjeročno možemo očekivati nastavak pritiska bikova i moguć rast cijene do 1,1000 (točka D). Ključna razina za bikove i konačno formiranje obrasca AB=CD, nalazi se ipak u točki C na vrijednosti 1,0500.

Povratkom Rusije na svjetsku političku i ekonomsku scenu, svakako bi trebalo uzimati u razmatranje i rusku rublje kao valutu sa vrlo visokim potencijalom za zaradu. U zadnjem pregledu fx tržišta kojeg smo pisali u prošloj godini, vrijednost rublje prema američkom dolaru iznosila je oko 59,50, dok se u trenutku pisanja rublja nalazi na vrijednosti od 56,74 (rast vrijednosti rublje u odnosu na dolar za +4,63 %). Ukoliko pogledamo grafikon, možemo zaključiti da se rublja od početka 2016.g. nalazi u izrazito medvjeđem trendu. Srednjeročno ključni otpor i oslonac medvjedima nalazi se na vrijednosti 59,00. Možemo slobodno reći, ukoliko se cijena nastavi zadržavati ispod spomenute razine, rublju u skorije vrijeme možemo očekivati na vrijednosti od 52,00 (srednjeročni cilj). Povratom vrijednosti iznad 66,00, naša srednjeročna strategija neće vrijediti. U ovom slučaju preporuka je svakako zadržati „short” stranu.

Svi znamo da je valutno tržište izrazito špekulativnog karaktera i da je prilično teško napraviti točna predviđanja za neke duže vremenske periode. Sugestija svakom investitoru je da nikako ne trguje protiv trenda i da pravovremeno reagira na moguće ekstremne situacije.

Grafikon br. 4 – USD/RUB (dnevni)

Izvor: MetaStock

Pripremio: Zdenko Grđan, FX intraday trader i analitičar (Trading Room), za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu – www.huta-ctaa.hr

Analiza je informativnog i edukativnog karaktera, te se ne smije shvatiti kao preporuka za kupnju/prodaju dionica. Čitanjem analize prihvaćate Ogradu od odgovornosti.

Likes(1)Dislikes(0)