EUR/USD – Nastavak slabljenja eura?

Zadnjih nekoliko mjeseci euro se nalazi u snažnom padajućem trendu najviše zahvaljujući slabim makroekonomskim podacima u EU a dobrim dijelom i najavom mogućeg tiskanja novca u režiji europske centralne banke (ECB). Danas (04.12.) je jako važan dan za sve trgovce valutama. Pažljivo će se pratiti press konferencija ECB-a u 14.30h, na kojoj će se obznaniti početak ili samo moguća odgoda QE programa. Kakve implikacije ovaj događaj ima na tržište, možemo vidjeti da je u zadnja dva dana euro oslabio prema dolaru oko 200 pipsova. Iz navedenog se može zaključiti da je tržište već spremno za sutrašnju objavu. U slučaju odgode QE programa, može se očekivati snažan uzlet eura. S tehničke perspektive pogledajmo sljedeće grafikone.

Na grafikonu 1 vidljiv je snažan pad sa nižim vrhovima koje pokazuje padajuća trend linija, dok se dno nalazilo u rasponu oko 1.18-1.2050 što bi moglo i sad predstavljat razinu od koje bi se u slučaju daljnjeg jačanja dolara cijena mogla zadržati na potpornoj razini dok je ne probije.

Grafikon 1 – Mjesečno kretanje EUR/USD

EURUSDMonthly

Na dnevnom grafikonu vidljiva je padajuća trend linija koja je testirana nekoliko puta što je čini značajnijim otporom u slučaju da cijena krene prema gore.

Grafikon 2 – Dnevni graf EUR/USD

EURUSDDaily

Na 4-satnom grafu uz značajnu padajuću trend liniju od koje se cijena odbijala u svakom pokušaju proboja, formirana je i potporna linija te se cijena kreće u određenom rasponu kroz kanal. Klizanje cijene po donjoj liniji kanala može predstavljati priliku za kupnju.

 Grafikon 3 – 4H graf

eurusd 4h

U slučaju kupovine potreban je poseban oprez s obzirom na objavu o mogućem QE programu što će cijenu značajno potisnuti prema dolje. Ako ne dođe do početka QE programa u režiji ECB-a, može se očekivati značajno jačanje eura. U svakom slučaju, nužno je osigurati račun sa stop loss nalogom od cca 40-50 pipsova. Odnos rizika i nagrade je veći od 5 u slučaju jačanja eura jer profit možemo tražiti na razinama iznad 1.2450.

 

Za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu, Ivan Stojanović

Izjava o ograničenju odgovornosti: Ova Ograda od odgovornosti je integralni dio teksta a pročitati je možete OVDJE.

 

Likes(7)Dislikes(0)