Crobex – snažan utjecaj Agrokorovih kompanija na vrijednost Indeksa?

Pod utjecajem financijske krize Agrokorovih kompanija – Ledo, Jamnica, Zvijezda i Belje Indeks je od početka ožujka, 2017.g. oslabio više od 15,00 %. Utjecaj krize u navedenim kompanijama prelio se iz okvira kompanija u sfere javno-političkog, socijalnog i financijskog života, a Vlada RH je u kratkom vremenu donijela zakon „lex“ Agrokor, te imenovala državnog povjerenika koji bi trebao spasiti najvrijednije hrvatske kompanije. Sudionici hrvatskog tržišta kapitala pokazali su kako nisu imuni na mogući razvoj situacije, pa je zadnjih mjesec i pol dana „pesimizam“ glavni katalizator na tržištu kapitala. Možemo li pomoću grafikona dobiti neke bitne odgovore?

Grafikon br. 1 – Crobex (dnevni grafikon)

Izvor: MetaStock

Nakon postizanja vrha na 2.254 bodova krajem ožujka, uslijedio je neuspjeli pokušaj postizanja novog vrha na razini od 2.231 bodova, kojeg zapravo možemo opisati kao formiranje desnog ramena svima nama poznatog cijenovnog obrasca „head and shoulders“. Spomenuti obrazac nagovijestio je moguću kratkoročnu promjenu trenda, što se zapravo i dogodilo. Ono što je bilo teško predvidjeti, snažna je korekcija Indeksa čak do vrijednosti od 1.900 bodova (najniža vrijednost 1.866 bodova, postignuta 06.04.2017.). Razina od 1.900 bodova trenutno predstavlja i 61,8 % fibo korektivnu vrijednost impulsnog vala AB (rast sa vrijednosti od 1.643 do 2.254 bodova). Trenutna cijenovna formacija pokazuje slabljenje „medvjeđeg“ pritiska, te da na spomenutoj razini možemo očekivati formiranje baze, te eventualni ulazak u long poziciju. Cilj otvorene long pozicije bio bi povratak iznad razine od 2.010 bodova, te srednjeročna stabilizacija iznad 2.000 bodova. Glavna potpora našoj serdnjeročnoj strategiji, nalazi se na vrijednosti od 1.866 bodova (najniža vrijednost postignuta 06.04.2017.g.)

Ako pogledamo grafikon br. 2 korelacije Crobexa i vodećeg europskog indeksa Dax-a, primjećujemo vrlo jako odstupanje u odnosima dvaju Indeksa. Uz pretpostavke iz prošlosti, možemo zaključiti  da bi se negativni trend trebao zaustaviti i kroz neko vrijeme stabilizirati u normalnim granicama odstupanja.

Kao i uvijek preporučam krajnji oprez, posebno u trenucima globalne političke nesigurnosti, koja se nalazi na vrlo visokim razinama, a uz nju, ruku pod ruku ide i ona financijske prirode!

Grafikon br. 2 – Korelacija Crobex-a i Dax-a

Izvor: MetaStock

 

Zdenko Grđan, za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu – www.huta-ctaa.hr

Analiza je informativnog i edukativnog karaktera, te se ne smije shvatiti kao preporuka za kupnju/prodaju dionica. Čitanjem analize prihvaćate Ogradu od odgovornosti.

 

 

Likes(3)Dislikes(0)