Crobex – može li indeks osvojiti novi vrh tijekom 2017. godine?

Sužbeni indeks Zagrebačke burze sastavljen od 25 najtrgovanijh dionica na hrvatskom tržištu kapitala. Indeks postoji od 01.07.1997. a početna vrijednost mu je iznosila 1.000 bodova.

Pregled kretanja dioničkog indeksa možemo započeti višegodišnjim grafičkim prikazom, počevši od kraja 2009. g. Višegodišnji trend je horizontalni sa ekstremima – maksimum na 2.338 bodova postignut 18.02.2011., te minimum na 1.570 bodova postignut pet godina kasnije, točnije 22.01.2016. g. Nakon postizanja maksimuma na 2.338 bodova početkom 2011. g., indeks je ušao u višemjesečnu korektivnu fazu sa padom vrijednosti od -31% sve do 1.610 bodova. Nakon dosezanja višegodišnjeg minimuma, uslijedio je novi impulsni val prema 2.000 bodova. Odbijanjem od razine na 2.000 bodova uslijedila je nova korektivna faza, koja je na grafikonu izražena kroz simetrični obrazac AB=CD, gdje se točka D se nalazi na vrijednosti od 1.570 bodova (postignut novi minimum). Gotovo cijelu 2016. g. indeks je proveo u bikovskom trendu, sa impresivnim rastom vrijednosti od +27%. Pogledamo li jednostavni pomični prosjek (SMA) koji prikazuje 20 vremenskih intervala, zaključujemo da se cijena tijekom 2016. g. zadržavala iznad spomenute linije uz dva pokušaja testiranja iste. Ukoliko se cijena zadrži iznad razine od 1.900 bodova, odnosno iznad linije jednostavnog pomičnog prosjeka, možemo očekivati nastavak srednjeročnog bikovskog trenda. Najvažniji otpor srednjeročnom bikovskom trendu, nalazi se na vrijednosti od 2.032 bodova (točka A na grafikonu). Ukoliko dođe do proboja spomenute razine, možemo očekivati rast prema višegodišnjem maksimumu na 2.338 bodova.

Grafikon 1 – Crobex (tjedni grafikon)

Izvor: MetaStock

Izvor: MetaStock

Pogledamo li grafički prikaz kretanja cijene u posljednjih godinu dana, možemo zaključiti da cijena trenutno testira trendline srednjeročnog bikovskog trenda. Ukoliko dođe do proboja trendline-a možemo očekivati spuštanje cijene prema potpori na 1.900 kn. Odbijanjem cijene od trednline-a možemo očekivati testiranje i proboj najviše prošlogodišnje cijene na 2.006 bodova (kratkoročno važan cijenovi otpor).

Grafikon 2 – Crobex (dnevni grafikon)

Izvor: MetaStock

Izvor: MetaStock

Puno je ekonomskih i političkih faktora koji mogu utjecati na smjer kretanja cijene, ali prema navedenim tehničkim pretpostavkama, veća je vjerojatnost za rast vrijednosti indeksa. S obzirom da je kalendarska godina tek počela, očekujemo blagu nervozu na tržištu i visoku volatilnost.

Za Hrvatsku udrugu za tehničku analizu, Zdenko Grđan

Analiza je informativnog i edukativnog karaktera, te se ne smije shvatiti kao preporuka za kupnju/prodaju dionica. Čitanjem analize prihvaćate Ogradu od odgovornosti.

Likes(4)Dislikes(0)